In april kwamen Feyenoord en een bouwconsortium van Volker Wessels met een plan voor een hypermodern stadion in Rotterdam-Zuid. Prijskaartje: 362 miljoen euro. Volgens Feyenoord is het huidige stadion De Kuip op en kan in een nieuw stadion meer geld verdiend worden met business seats en skyboxen. Omdat banken de financiering niet aandurfden, moest de gemeente Rotterdam garant staan voor een lening van 165 miljoen euro.
Uit onderzoek van De Groene Amsterdammer bleek echter dat de businesscase van het nieuwe stadion wel heel erg optimistisch was. Zo zou het nieuwe stadion twee keer de omzet van de Amsterdam Arena moeten maken. Ook was onduidelijk hoe Feyenoord zou profiteren van de extra inkomsten, omdat de inkomsten uit alle nieuwe business seats in de eerste plaats naar het stadion zelf zouden gaan.
In de eigendomsconstructie die was bedacht profiteerde vooral Volker Wessels. Het bouwbedrijf zou mede-eigenaar worden van het nieuwe stadion. Zo zou Volker Wessels zowel opdrachtgever als uitvoerder van het project worden, met het gevaar van prijsopdrijving tot gevolg, betoogde ook econoom Tsjalle van der Burg in een rapport.
Deze week klonk steeds meer kritiek op de plannen. Eerst schreef de Rekenkamer van de stad dat de plannen van Feyenoord ‘wellicht (te) optimistisch’ waren. Maandag besloot coalitiepartij D66 (vier zetels) unaniem tegen de garantstelling te stemmen. Dinsdag liet oud-Feyenoord-voorzitter Jorien van den Herik van zich horen in een open brief in het AD. Hij noemde gemeentelijke steun aan een nieuw stadion, gezien de crisis ‘bijna crimineel’.
Na het nee van D66 had Leefbaar Rotterdam (veertien zetels) een sleutelpositie. Aan twee dissidente Leefbaren had het Rotterdamse college – al verzekerd van de steun van VVD, CDA en PvdA – genoeg gehad om het stadionproject aan een meerderheid te helpen. Fractievoorzitter Ronald Schneider, die eerder in De Groene al zei niet te geloven in de ‘magische werking van beton’, maakte gisteren in Knevel & Van den Brink aan de speculaties een eind: ook Leefbaar is unaniem tegen.
Nu duidelijk is dat er geen politieke meerderheid voor een nieuw stadion is, heeft het college van b. en w. het plan ingetrokken. Dat scheelt de gemeente een hoop geld.
Feyenoord, hoe goed de club ook draait, zal het voorlopig met de oude Kuip moeten doen.