De zin dat klimaatverandering leidt tot ‘stijgende zeespiegels en hevige regenbuien’, is uit de concepttekst verwijderd op aandringen van het Friese VVD-lid Gert-Jaap van Ulzen, tevens bestuurslid van de klimaatsceptische ‘Groene Rekenkamer’. Dat blijkt uit onderzoek van platform voor onderzoeksjournalistiek Investico voor de Groene Amsterdammer en Trouw, dat vandaag wordt gepubliceerd.
De klimaatpassage werd op 19 november uit de milieu-en klimaatparagraaf van het verkiezingsprogramma geschrapt op het VVD-congres in Noordwijkerhout. Het was de enige passage waarin de effecten van klimaatverandering voor Nederland expliciet werden benoemd.
De VVD-verkiezingscommissie liet zich overtuigen door het argument van Van Ulzen dat helemaal niet vaststaat of klimaatverandering mede door de mens veroorzaakt wordt. ‘Daarover zijn de wetenschappelijke meningen zeer verdeeld’, zegt de VVD’er, nog steeds trots op zijn ingreep. ‘Het klimaat is een klein probleem met excessieve kosten’.
Het schrappen van de passage is milieubewuste liberalen ontgaan. In de praktijk voeren klimaatsceptici binnen de partij een ‘achterhoedegevecht’, vindt voorzitter Gijs Dröge van het groene partijnetwerk ‘Groen Liberaal’. ‘Inhoudelijk zijn we het binnen de partij met elkaar eens. Maar het is voor de VVD moeilijk om het naar politiek te vertalen.’
In een reactie laat milieu- en klimaatwoordvoerder voor de VVD in de Tweede Kamer, Remco Dijkstra, weten tevreden te zijn met het verkiezingsprogramma. Hij benadrukt dat de leden het definitieve verkiezingsprogramma hebben vastgesteld. “Zij zetten de puntjes op de i”, zegt hij. “Bovendien zijn er die dag meer dan zeshonderd amendementen behandeld.” Het onderwerp is in ieder geval geen reden om niet op de partij te stemmen, laat hij weten. “Er zijn natuurlijk uitersten in de samenleving, en die zijn er ook binnen de partij.”
Klimaatsceptici
De actieve klimaatsceptische beweging in Nederland bestaat uit een los netwerk van enkele tientallen bloggers, journalisten, gepensioneerde wetenschappers, stichtingen, de politieke partij PVV en één Brusselse advocaat, blijkt uit het onderzoek van Investico.
Een analyse van ruim 7.000 tweets (periode: 1 januari 2017 – 14 februari 2017) op kernwoorden uit het klimaatdebat, laat zien hoe gepolariseerd de discussie op Twitter is. Klimaatsceptici en bezorgden twitteren vooral met gelijkgestemden en weinig met elkaar. Bekijk hier de interactieve kaart van de analyse.

Anders dan in de Verenigde Staten bestaan geen aanwijzingen voor financiering door de (petrochemische) industrie of conservatieve denktanks. ‘Het is een circuitje van loners’, zegt klimaatsceptisch geoloog Salomon Kroonenberg.
Nederlandse sceptici voelen zich sterk gesteund door het aantreden van president Trump, die de beweging omarmt en het woord ‘klimaatverandering’ in de ban heeft gedaan.
Voor hun argumenten zijn Nederlanders sterk afhankelijk van het Amerikaanse debat, constateert duurzame adviseur en onderzoeker Jan Paul van Soest, auteur het boek De Twijfelbrigade over klimaatscepsis. ‘In Nederland zijn er geen grote geldstromen naar klimaatsceptici om eigen onderzoeken te produceren. Je moet het meer zien als een wereldwijde bazaar met vraag en aanbod voor klimaatsceptische argumenten.’
Lees hier de analyse in Trouw: Twijfel zaaien tegen de klimaatgekkies
Lees hier het nieuwsbericht in dagblad Trouw: VVD schrapt zin over klimaat uit verkiezingsprogramma na kritiek klimaatsceptici