Deze week bespreekt de Amsterdamse gemeenteraad de jaarrekening 2014. Het zullen moeizame besprekingen worden, want het stadsbestuur heeft geen overzicht van de miljarden die jaarlijks door de stad stromen.

Ook voor 2015 is de chaos compleet: er zijn nog steeds geen budgetten vastgesteld terwijl we al halverwege het jaar zijn. Ambtenaren weten niet waar ze financieel aan toe zijn.

Het Amsterdams Financieel Systeem (AFS) moest een einde te maken aan de financiële zelfbeschikking van diensten en stadsdelen en zo het stadsbestuur inzicht geven in de gemeentelijke financiën.

ICTADAMgroot

Longread

Iedere ambtenaar z’n eigen administratie

Met één druk op de knop zou het Amsterdamse stadsbestuur inzicht krijgen in de…

Tijdens de invoering hielden ambtenaren cruciale informatie achter voor de gemeenteraad, zo blijkt uit ons onderzoek. Intussen bouwden duur betaalde externen het ICT-systeem. Het systeem kost nu al vijf miljoen meer dan begroot, de jaarlijkse beheerkosten komen twee miljoen euro hoger uit dan gedacht en de decentrale kosten kunnen nog oplopen tot 25 miljoen euro, maar daar heeft niemand zicht op. Het systeem wordt vanaf 1 januari met knip- en plakwerk overeind gehouden door een crisisteam van accountants.

Op het gemeentehuis heerst een cultuur van angst, argwaan en wanhoop. Alleen na lang aandringen en onder de strikte voorwaarde van anonimiteit wilden ambtenaren over de chaos praten met De . Ook de gemeenteraad en het college krijgen nauwelijks inzicht in de ambtelijke warboel.

In een verwoede poging te achterhalen waar de financiële problemen vandaan komen, startte de gemeenteraad dit voorjaar een ‘raadsenquête’ waarin voormalige bestuurders, onder wie minister Asscher, onder ede gehoord zullen worden.

Lees hieronder delen van de rapportage over het AFS die via een Wob-verzoek in handen kwam van Investico.

Lees hier delen van de rapportage over het AFS die via een Wob-verzoek in handen kwam van De .