Het onderzoek van Investico naar de handel in schulden is genomineerd voor een Loep! Het onderzoek maakt kans op een prijs in de categorie ‘signalerende onderzoeksjournalistiek’.

Onderdeel van dossier

De schuldenindustrie

Wie verdient er aan mensen met schulden?

Investico onderzoekt samen met De Groene Amsterdammer en Nieuwsuur wie er verdient aan mensen met schulden. De publicaties tonen de uitwassen van de incasso-industrie waar incassobureaus steeds vaker particuliere bankrekeningen plunderen om een oude of vergeten schuld te vereffenen. Daarbij maken ze misbruik maken van de kantonrechter en overtreden bovendien de privacywet met de massale verkoop van gegevens van Nederlandse burgers. De Autoriteit Persoonsgegevens besloot na het onderzoek van Investico de handel in persoonlijke gegevens van incassobureaus alsnog te onderzoeken.

Incasso- en databedrijf Focum kreeg naar aanleiding van ons onderzoek de Big Brother Award; een ‘prijs’ voor de organisatie die de privacy het meest schendt. Incassobedrijf Direct Pay stopte na ons onderzoek tijdelijk met gerechtelijke procedures.

Andere genomineerden zijn Lars Bové en Tobe Steel voor Airbnb Unlocked (De Tijd) en Olivier Neese en Pieter-Jan Breyne voor Prostitutie verdwijnt (uit het straatbeeld) (Krant van West-Vlaanderen)