Investico is samen met Gert-Jan Dennekamp van Nieuwsuur en De Groene Amsterdammer genomineerd voor de Citi Journalistic Excellence Award 2018 voor het onderzoek naar de schuldenindstrie! De prijs is voor journalisten die door voortreffelijke verslaggeving bijdragen aan een betere financiële kennis.

Onderdeel van dossier

De schuldenindustrie

Wie verdient er aan mensen met schulden?

Investico brengt samen met Nieuwsuur en De Groene Amsterdammer de schuldenindustrie in kaart. Wie verdient er aan mensen met schulden?

De publicaties tonen de uitwassen van de incasso-industrie waar bedrijven oude of vergeten schulden opkopen en daarna particuliere bankrekeningen plunderen om de schuld te vereffenen. Ook onthulde Investico dat incassobureaus op grote schaal persoonsgegevens van Nederlandse burgers verkopen. Hiermee overtreden ze de privacywet. De Autoriteit Persoonsgegevens besloot daarna een onderzoek in te stellen naar de handel in persoonlijke gegevens.

Andere genomineerden zijn Jef Poortmans (De Groene Amsterdammer) voor Schaduwbanken en Camil Driessen en Merijn Rengers (NRC Handelsblad) voor Nederland rolt de oranje loper uit.

De jury bestaat uit voorzitter Jan Schinkelshoek, voormalig hoofdredacteur Haagsche Courant en Tweede Kamerlid, Carla Smits-Nusteling, oud CFO KPN en Non Executive Director van ASML, Tele2 en Nokia en Angelien Kemna, voormalig Raad van Bestuur en Chief Finance & Risk Officer van APG Groep N.V.

De Loep

Het onderzoek naar de schuldenindustrie werd eerder genomineerd voor de onderzoeksjournalistieke prijs De Loep. De jury noemde het een “uitstekend” onderzoek naar “een ontwikkeling die onze samenleving op de helling zet.”

“De ronduit schokkende praktijken worden van alles kanten belicht en echt voelbaar gemaakt.
Een verhaal waar je boos van wordt, over de schuldenindustrie, een ontwikkeling waardoor
schuldenaren nog verder in de problemen raken.”

Juryrapport De Loep

Woekerpolissen

Vorig jaar werd Investico ook genomineerd voor de Citi Journalistic Excellence Award voor het onderzoek naar woekerpolissen.

Miljoenen Nederlanders kregen een woekerpolis of een renteswap aangesmeerd, met grote financiële gevolgen. Uit het onderzoek van Investico bleek dat verzekeraars wel degelijk wisten dat ze een ondeugdelijk product verkochten. De toezichthouder, de Autoriteit Financiële markten, greep niet in.

'Verdomde Woekerpolis!' (Kamagurka)

Longread

De verzekeringsmaffia

In de jaren dat miljoenen Nederlanders een beleggingsverzekering afsloten voor hypotheek…