Het non-profit platform voor onderzoeksjournalistiek Investico zoekt een nieuwe hoofdredacteur. De huidige hoofdredacteur, Jeroen Trommelen (64) heeft na vijf jaar aangekondigd per 1 september te vertrekken.

Trommelen is sinds 2016 hoofdredacteur van Investico. Daarvoor was hij ruim 35 jaar (onderzoeks-)journalist bij De Volkskrant. Sinds zijn aantreden is Investico snel gegroeid. Naast de hoofdredacteur werken er vier redacteuren in vaste dient en dertien freelancers. Zij doen jaarlijks twintig tot dertig onderzoeken samen met mediapartners zoals Trouw, De Groene Amsterdammer, Argos, Eenvandaag, Pointer, Nieuwsuur en vele andere (regionale) media. Investico is in Nederland bovendien de vaste partner van ICIJ, het internationale consortium van onderzoeksjournalisten bekend van de Panama Papers en FinCEN Files.

‘Ik ga nog niet met pensioen maar ik ben bijna 65’, zegt Trommelen, die als Volkskrant-journalist meerdere nominaties en prijzen won waaronder De Tegel en de Daniel Pearl Award van het ICIJ. ‘Hoofdredacteur van Investico is een mooie maar ook een zware baan. Dat speelt mee. Maar even zo belangrijk is dat het voor de redactie een goed moment is. Zakelijk hebben we de steun van loyale sponsoren die ook de komende jaren aan boord zullen zijn. Nu alles goed loopt, kan ik makkelijk weg. Of nog beter: komt er ruimte voor een nieuwe hoofdredacteur die Investico verder kan opstuwen.’

Investico is een stichting met als missie het versterken van de democratische rechtsstaat door het voeden van het publieke debat. Alle onderzoeksresultaten worden gratis met het publiek gedeeld. De belangrijkste financiers zijn de mediapartners, filantropische fondsen en particuliere donateurs.

Samenwerking is voor Investico het uitgangspunt. Ieder onderzoek wordt uitgevoerd met tenminste twee mediapartners die de resultaten publiceren. Zo wordt efficiënt omgegaan met schaars onderzoeksgeld en zijn bereik en impact maximaal. ‘Peers’ van investico zijn buitenlandse non-profit onderzoeksredacties zoals The bureau of investigative journalism in het Verenigd Koninkrijk, Correctiv in Duitsland of ProPublica in de Verenigde Staten.

Het bestuur van Stichting Investico bedankt Trommelen. ‘In die vijf jaren onder leiding van Jeroen Trommelen is Investico verder uitgegroeid tot een relevante, diepgravende en afgewogen public watchdog’, zegt voorzitter Egbert Myjer. Collega-bestuurslid Herman Tjeenk Willink: ‘Investico laat zien dat feiten en waarden kunnen winnen van vluchtige sentimenten en dat bijdragen aan het collectief geheugen incidentalisme ontmaskert. Juist in deze tijd is dat van niet te onderschatten betekenis’.

Zie hier een overzicht van alle Investico-publicaties in 2020 met hun impact. Investico is op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur, de vacature staat hier.