Investico-journalisten onderzoeken wat er echt toe doet. Elke maand komen we met nieuwe onthullingen. In Speurwerk laten we zien hoe het er achter de schermen aan toe gaat en hoor je de stemmen achter onze verhalen.

Begin deze eeuw werden vier broers van de familie Choudrey veroordeeld tot enkele jaren gevangenisstraf voor hawala-bankieren: het witwassen van crimineel geld en ondergronds bankieren. Ziauddin Choudrey, het kopstuk van de familie, werd in hoger beroep vrijgesproken maar komt nog regelmatig in aanraking met justitie. Desondanks heeft hij meer dan dertig panden in het hart van onze hoofdstad in handen en breidt hij zijn imperium nog steeds uit.

In deze aflevering van Speurwerk vertellen Marieke Rotman en Romy van der Burgh over hoe zij het vastgoedimperium van Ziauddin Choudrey in kaart brengen en welke geweldsincidenten, overtredingen en bestuurlijke maatregelen daar plaatsvinden. De panden worden gefinancierd met verdachte hypotheekconstructies, waaronder een hypotheek van de Rabobank voor tientallen miljoenen euro’s. Zij vertellen hoe dit recht onder de ogen van alle instanties gebeurt, en pand na pand wordt opgekocht.

Auteurs

180618-5N9A8312Sylvana-klein

Sylvana van den Braak

Sylvana van den Braak (1992) is onderzoeksjournalist bij platform Investico en schreef daar onder meer over sekswerk, arbeidsmigratie, …
Profiel-pagina
180618-5N9A8303Simone-klein

Simone Peek

Simone studeerde Moderne Geschiedenis en Russisch en liep stage bij The Moscow Times. Voor Investico maakt ze de podcast Speurwerk en …
Profiel-pagina