De staf vindt dat Husting moet opstappen, zo meldde de Volkskrant gisteren, daarnaast vinden ze ook dat Kumi Naidoo, de directeur van Greenpeace International, zich moet ‘beraden op zijn positie’. In de brief die nu online staat nemen de Greenpeace campagneleiders afstand van het gedrag van Husting. De handtekening van Sylvia Borren, directeur van Greenpeace Nederland, ontbreekt. Volgens de Volkskrant vindt zij opstappen onnodig, ze vergelijkt de actie van haar personeel met een ‘volksgerecht’.
In december 2012 maakte Investico voor De Groene Amsterdammer een uitgebreid profiel van de organisatie. Journalisten Bram Logger en Roos Menkhorst voerden tientallen gesprekken met medewerkers en ex-medewerkers van Greenpeace. Ook bezochten zij het IISG – Instituut voor Sociale Geschiedenis. Daar werkten zij zich door stapels interne brieven, documenten, campagnemateriaal.
Ruim dertig jaar na de oprichting in Nederland slinkt het aantal donateurs en is de organisatie minder zichtbaar in de media
Daaruit kwam het beeld naar voren van een organisatie die al jaren met zichzelf in de knoop zit. Intern gesteggel is een grote frustratie voor veel medewerkers, hun donateursaantallen dalen snel, het ‘shock-effect’ van de legendarische acties is verdwenen en hun relatie met de media is niet meer wat die is geweest. De organisatie lijkt geobsedeerd door beeldvorming, zo blijkt ook weer uit de brief waarin medewerkers het ontslag van Husting eisen:
“You do not seem to grasp how public opinion works and do not seem aware of the magnitude of the long term reputational damage that has been caused by commuting by plane and the chosen media response.”
Onze redacteur Roos Menkhorst gaf een verdere toelichting op Radio 1, luister het fragment hier terug. Lees verder over Greenpeace in ons verhaal ‘De strijd van de regenboogkrijgers‘