Heeft u een betalingsachterstand bij uw zorgverzekeraar of een onbetaalde rekening bij Bol.com, dan kan het zijn dat u opgeroepen bent bij e-Court. Maar wat is e-Court?

Nieuw-stilstaand-plaatje-3-3

Nieuws

Oprukkende robotrechter handelt in strijd met de wet

Rechters en hoogleraren hekelen private ‘rechtbank’ e-Court

Het is een bedrijf waar zorgverzekeraars, waterbedrijven en webwinkels gebruiken van maken als een privaat alternatief voor de rechtspraak om mensen met een betalingsachterstand hun rekeningen te laten betalen.

Maar e-court publiceert geen uitspraken en houdt geheim welke arbiters op de procedure toezien. Het blijkt knap lastig om uit te zoeken hoe het bedrijf te werk gaat en welke arbiters op de procedures toezien. Op de website van het bedrijf is nergens te vinden wie de ‘rechters’ zijn. Ook vonnissen houdt de private ‘rechtbank’ geheim. Bij normale rechtbanken is dit soort informatie wel openbaar, zodat iedereen kan controleren hoe de rechter oordeelt.

Investico vindt het belangrijk dat consumenten zich goed kunnen informeren, voordat ze een keuze maken of ze hun procedure bij e-Court al dan niet laten doorgaan. Wij hebben die informatie bij elkaar gezocht en publiceren hier met een lijst van ‘rechters’ (arbiters) en voorbeeldvonnissen.

NB: de website is inmiddels uit de lucht. Het was een tijdelijke website die we niet meer bijhouden en daarmee inmiddels een incompleet beeld gaf.

gif-stempels2
Beeld door: Illustratie: Studio Wim/ Steffie Padmos

Auteurs

54-Investico-07-06-201701169

Tim Staal

Tim promoveerde in het internationaal milieurecht en is docent internationaal recht aan de UvA. Als onderzoeksjournalist schreef hij onder …
Profiel-pagina
54-Investico-07-06-201700996

Karlijn Kuijpers

Karlijn studeerde milieuwetenschappen en criminologie en deed voor SOMO onderzoek naar de relatie tussen bedrijven en landconflicten in …
Profiel-pagina
210506-Investico – Portret Thomas_RT-01 klein

Thomas Muntz

Hoofdredacteur

Thomas Muntz is hoofdredacteur van Investico en doceert in de jaarlijkse masterclass onderzoeksjournalistiek. Voor Investico schreef hij de …
Profiel-pagina