Frauderen met de uitwonende beurs van studiefinanciering: doen alsof je niet meer thuis woont, om meer geld van DUO te krijgen. Vroeger was dat heel makkelijk. Daarom kreeg DUO in 2012 een fraudesysteem.

Controleurs legden sindsdien bijna vijfentwintigduizend huisbezoeken af, bijna tienduizend studenten moesten hun studiefinanciering terugbetalen en kregen een boete. Maar was dat allemaal terecht? Belia Heilbron, Anouk Kootstra en Bas Belleman vertellen in deze podcast over hoe het rammelende fraudesysteem van DUO onschuldige studenten als fraudeur bestempelt.

De student die hier slachtoffer van is, heeft vaak een migratieachtergrond, ontdekte Investico. Ze spraken met 32 advocaten die studenten bijstonden, ruim 97% van hen hadden een migratieachtergrond.

Investico deed dit onderzoek samen met NOS op drie en Het Hoger Onderwijs Persbureau. Ook is het hele verhaal te lezen in De Groene Amsterdammer en dagblad Trouw.  De geannoteerde versie met uitgebreide onderzoeksverantwoording van Investico lees je hier. Abonneer je hier op de nieuwsbrief van Investico en ontvang als eerste onze onderzoeksverhalen in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil jij de onderzoeken die in Speurwerk aan bod komen steunen, wil jij de onderzoeksjournalistiek van Investico verder helpen? Wordt dan vriend van Investico. Via deze link kan je een jaarlijkse bijdrage doen om ons te steunen, die is fiscaal aftrekbaar, ook met een eenmalige bijdrage zijn we heel erg blij.

Presentatie & montage: Sylvana van den Braak & Michelle Salomons
Muziek & eindmix: Pepijn Buitenhuis

Lees hier het volledige onderzoek, en hier het verkorte nieuwsbericht

Auteurs

180618-5N9A8312Sylvana-klein

Sylvana van den Braak

Sylvana van den Braak (1992) is onderzoeksjournalist bij platform Investico en schreef daar onder meer over sekswerk, arbeidsmigratie, …
Profiel-pagina

Michelle Salomons

Michelle Salomons studeerde journalistiek in Utrecht en kunst en politiek aan Goldsmiths University in Londen. Eerder werkte ze als …
Profiel-pagina
default-person

Pepijn Buitenhuis

Profiel-pagina