Ter stimulering van het onafhankelijk journalistiek onderzoek in Nederland zal het Fonds 1877 voor diepgravende journalistiek dit jaar drie beurzen verlenen aan journalisten, zodat zij een half jaar full time aan een journalistiek onderzoek kunnen werken.

De drie “Research Grants” zullen worden toegekend voor onderzoeksprojecten die betrekking hebben op de controle op macht en belangen in Nederland. Fonds 1877 wil op deze manier bijdragen aan een zo goed mogelijk geïnformeerd publiek en politiek debat, in een tijd dat we juist een steeds vrijere omgang zien met de feiten en de waarheid.

Fonds 1877 stimuleert journalistiek die voorbij gaat aan het incident en juist structurele tekortkomingen en mistoestanden in Nederland in zicht wil brengen. Samenwerking met en tussen verschillende media wordt daarbij aangemoedigd. Het fonds is begin 2016 opgezet met geld van de Hartwich Foundation en donaties van lezers van De Groene Amsterdammer. Sindsdien financierde het fonds al meer dan 60 journalistieke projecten met bijbehorende publicaties in dag en weekbladen, radio en televisie.

Aanvraag

Aanvragen voor de werkbeurzen zullen worden beoordeeld door een commissie met daarin Kees van den Bosch, Marian Donner, Joost Oranje, Martijn Roessingh, Jeroen Trommelen en Xandra Schutte. De onderzoeken zijn bij voorkeur geschikt voor producties in verschillende media, waaronder in ieder geval een long read in De Groene Amsterdammer.

De onderzoekers worden redactioneel waar nodig ondersteund door Investico, platform voor onderzoeksjournalistiek. Investico heeft specifieke expertise in huis (oa datajournalistiek, WOB-specialisme en toegang tot financiële data) en onderhoudt een netwerk met diverse media, waaronder de vaste partners van het platform: Trouw, FD en De Groene Amsterdammer en ad hoc-partners waaronder Argos en Nieuwsuur.

Journalisten kunnen een voorstel voor een Resarch Grant indienen als individu of als team. Zij kunnen freelancer zijn, of werkzaam zijn in vaste dienst voor een krant of tijdschrift. Per project wordt maximaal €30.000 toegekend. Het is aanvragers toegestaan om co-financiers te benaderen. De inschrijving opent 1 maart en sluit 15 juni 2018. Het spreekt voor zich dat onderzoeksvoorstellen vertrouwelijk worden behandeld. Aanvullende informatie is beschikbaar op www.Fonds1877.nl

Voor vragen over de Research Grants en Fonds1877 voor diepgravende journalistiek, neem contact op via [email protected]