Romy van der Burgh, Linda van der Pol en Karlijn Kuijpers vertellen in deze aflevering over de gelekte Uber Files. Uit deze files blijkt dat Uber met een agressieve lobby de Nederlandse politiek om haar vinger probeert te winden. Zo lobbyde Neelie Kroes enthousiast voor het bedrijf, tijdens haar afkoelperiode na haar Eurocommissariaat. Bovendien schond de Nederlandse Belastingdienst meerdere Europese verdragen door internationaal onderzoek naar Uber te traineren en vertragen.

Meer dan 124 duizend interne documenten van Uber werden gelekt aan The Guardian, die ze met het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ) deelde. Het lek bevat e-mails, chatberichten, notulen, memo’s en andere bedrijfsdocumenten van Uber tussen 2013 en 2017.

Speurwerk laat horen hoe Romy, Linda en Karlijn de duizenden documenten doorzoeken en zien hoe Uber doelbewust wetten overtreedt en negeert, Nederlandse politici bespeelt en opsporingsinstanties en toezichthouders saboteert.

Het onderzoek werd gepubliceerd bij De Groene Amsterdammer, dagblad Trouw en het Financieele Dagblad. De geannoteerde versie van Investico lees je hier.

Presentatie & montage: Sylvana van den Braak & Simone Peek
Muziek & eindmix: Pepijn Buitenhuis

Auteurs

180618-5N9A8303Simone-klein

Simone Peek

Simone studeerde Moderne Geschiedenis en Russisch en liep stage bij The Moscow Times. Voor Investico maakt ze de podcast Speurwerk en …
Profiel-pagina
180618-5N9A8312Sylvana-klein

Sylvana van den Braak

Sylvana van den Braak (1992) is onderzoeksjournalist bij platform Investico en schreef daar onder meer over sekswerk, arbeidsmigratie, …
Profiel-pagina