Investico-journalisten onderzoeken wat er echt toe doet. Elke maand komen we met nieuwe onthullingen. Veel lezers willen weten hoe we dat aanpakken. In Speurwerk leggen we verantwoording af. We laten zien hoe het er achter de schermen aan toe gaat. We gaan dieper in op onze samenwerking met andere media, leggen uit hoe we bij onderwerpen terecht komen en welke dilemma’s we tegenkomen.

In deze aflevering van Speurwerk hoor je Investico-redacteuren Emy Koopman en Catrien Spijkerman over hun onderzoek naar de wet verplichte GGZ. De wet regelt dwangzorg in Nederland voor mensen die lijden aan een psychische stoornis en daardoor een gevaar zijn voor zichzelf of anderen. Emy en Catrien reconstrueerden hoe deze wet tot stand kwam en uit kon groeien tot een bureaucratisch monster. 

Na ruim tien jaar ging de wet afgelopen januari eindelijk in, maar vlak voor aanvang trokken verschillende betrokken partijen aan de bel over de mogelijke problemen die de invoering zou opleveren. Uit het onderzoek van Investico blijkt dat de nieuwe wet tot grote verwarring leidt, niet alleen onder patiënten maar ook onder ggz-medewerkers, officieren van justitie en rechters. Goedbedoelde regels komen niet tot hun recht en leiden volgens betrokken zelfs tot een verslechtering van de zorg. We spreken advocaat Dick Poot over hoe hij patiënten met dwangzorg bijstaat en wat de nieuwe wet voor zijn werk en zijn patiënten betekent.

In de nieuwste aflevering van bespreken we het onderzoek naar de nieuwe wet verplichte GGZ en luister je waarom en hoe dit kon gebeuren. Hiervoor schreven we een artikel voor De Groene Amsterdammer en voor Trouw. De eindmix en de muziek van deze aflevering van Speurwerk zijn van de hand van Pepijn Buitenhuis en de gesprekken werden grotendeels opgenomen in State Of Mind studio. Luister hier naar de nieuwe aflevering van Speurwerk.

Presentatie: Sylvana van den Braak & Simone Peek

Auteurs

180618-5N9A8312Sylvana-klein

Sylvana van den Braak

Sylvana van den Braak (1992) is onderzoeksjournalist bij platform Investico en schreef daar onder meer over sekswerk, arbeidsmigratie, …
Profiel-pagina
180618-5N9A8303Simone-klein

Simone Peek

Simone studeerde Moderne Geschiedenis en Russisch en liep stage bij The Moscow Times. Voor Investico maakt ze de podcast Speurwerk en …
Profiel-pagina