Contract ING Bank

Uit dit document blijkt dat Popat Holdings, een van een de bedrijven uit de witwasmachine die wordt aangestuurd door de Russische Troika bank, een bankrekening heeft bij ING Bank (Eurasia) ZAO in Moskou. Op deze bankrekening ontvangt Popat een kleine 350 miljoen euro van andere bedrijven uit de wasmachine.

Contract ING bank

Contract ING Bank Russisch

Dit document toont aan dat Popat Holdings in juni 2010 nog altijd bij ING in Moskou bankiert, terwijl ING België in 2009 al had ontdekt dat Popat Holdings verdachte betalingen uitvoerde via de Litouwse Ukio Bank. ING België verbrak daarop de banden met Ukio bank, maar Popat bleef tot zeker 2013 gewoon welkom bij het bankfiliaal in Moskou.

Contract ING Bank Russisch

Contract ABN Amro

In dit contract tussen Cabot Marketing en Dino Capital, twee bedrijven die onderdeel uitmaken van de ‘Troika Laundromat’, is vastgelegd dat de betaling van ruim 4,5 miljoen euro zal plaatsvinden via ABN Amro in Amsterdam, een onderdeel van ABN dat net daarvoor is verkocht aan Royal Bank of Scotland. ABN wordt genoemd in zeker twintig van zulke contracten.

Contract ABN Amro

Een Nederlands jacht voor een Russische senator

Dit is een rekening van de Brabantse scheepsbouwer Heesen voor de bouw van het jacht Celestial Hope van het Russisch Doema-lid Valentin Zavadnikov. De rekening wordt gestuurd aan Purus Limited, een bedrijf dat werd beheerd en aangestuurd door de Russische Troika bank, en dat onderdeel uitmaakte van de witwasmachine. De rekening wordt betaald van een bankrekening bij de Litouwse Ukio bank, die door autoriteiten werd gesloten omdat het veel te weinig deed tegen witwassen.

Factuur Heesen Oss

Wasmachines via Nederlandse BV Kaft

In de gelekte data van Ukio bank zitten meer dan honderd facturen van het Nederlandse Kaft BV, zoals dit exemplaar voor de levering van wasmachines. Kaft stuurt die facturen aan het Nieuw-Zeelandse Impala Trans Limited. Dat is eigendom van Nesita Manceau, schoonmaakster van Geoffrey Taylor, een man die bedrijven opzette die gelinkt zijn aan wapenhandel, drugssmokkel en belastingfraude. De schoonmaakster is directeur bij honderden bedrijven, bleek eerder uit de Panama Papers, om zo de echte eigenaren buiten beeld te houden. De betalingen die Kaft ontvangt komen niet overeen met de facturen: verschillende rekeningen lijken niet te zijn betaald, terwijl er andere bedragen worden overgemaakt waarvoor juist nooit een rekening lijkt te zijn verstuurd.

Factuur Kaft BV

Contract Kaft – Impala

Volgens dit contract betaalt Impala het Nederlandse Kaft voor het inkopen van wasmachines en plasma-tv’s, die worden geleverd aan Oekraïne. Impala huurt Kaft daarvoor in wegens ‘de uitstekende financiële en logistieke infrastructuur in Nederland’, staat in het contract. In ditzelfde contract staat overigens dat de spullen nooit naar Nederland zullen komen, maar direct naar Oekraïne gaan waardoor van die goede Nederlandse logistiek dus geen gebruik gemaakt zal worden.

Contract Kaft BV – Impala

Platform Investico maakt samen met mediapartners Trouw en De Groene Amsterdammer deel uit van het onderzoeksproject van OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project).

Lees hier het nieuws van Platform Investico. De publicatie van dagblad Trouw staat hier. Dinsdagochtend 5 maart verschijnt een achtergrondverhaal in De Groene Amsterdammer en volgen extra publicaties in Trouw.

Auteurs

54-Investico-07-06-201700996

Karlijn Kuijpers

Karlijn studeerde milieuwetenschappen en criminologie en deed voor SOMO onderzoek naar de relatie tussen bedrijven en landconflicten in …
Profiel-pagina