De Bossche burgemeester geeft wel toe dat Den Bosch ook grote fouten heeft gemaakt in de afgelopen jaren. “De parkeergarage Keizerstraat was één groot fiasco”, doelt hij op de volautomatische parkeergarage die de mist in ging. En over De Muzerije: “Wij hebben inderdaad stevig geïnvesteerd in het opknappen van De Muzerije. Toen het klaar was, kwam daar een bezuinigingsgolf van het rijk overheen, waardoor wij moesten bezuinigen. Dat was heel pijnlijk. Voor ons, maar zeker voor de mensen van De Muzerije.”
Rombouts en wethouder Jan Hoskam (VVD, financiën) belegden gistermiddag een persgesprek om te reageren op het verhaal van De , in samenwerking met het Brabants Dagblad en Omroep Brabant. Het verhaal brengt in kaart hoe Den Bosch ongeveer de helft van 700 miljoen ‘verdiensten’ uit energiebedrijven heeft besteed of gereserveerd. Een relatief groot deel daarvan gaat of ging naar prestigieuze projecten als theater, Museumkwartier en de nieuwe bibliotheek.
Rombouts wil het beeld wegnemen dat Den Bosch zich alleen maar richt op prestigieuze, grote projecten. “Van grofweg 400 miljoen euro uit de verkoop van Essent, is ruwweg de helft naar projecten gegaan. Daar zitten bijvoorbeeld ook het vmbo voor 28 miljoen euro bij, 25 miljoen voor ecologische verbindingszones en 21 miljoen voor programma’s in wijken. De andere helft van die 400 miljoen is besteed aan zaken als onderwijs, armoedebestrijding, wmo en sociale programma’s. Voor ménsen dus.”
Hoskam vult aan: “De grote projecten als een museum zijn ook om de stad economisch en sociaal sterker te maken.” Rombouts wijst erop dat de stad er relatief goed bij ligt op gebied van onder meer economie, cultuur en onderwijs. “En vergeet niet dat de ozb hier de laatste jaren niet omhoog is gegaan.”
Oud-wethouder Rodney Weterings, die verantwoordelijk was voor een groot aantal genoemde projecten, was gisteren ’te boos’ om te reageren. Fractievoorzitter Paul Kagie van Leefbaar vindt het verhaal ‘illustratief’ voor het stadsbestuur. “De kosten lopen op deze manier uit de klauwen.”