Investico-journalisten onderzoeken wat er echt toe doet. Elke maand komen we met nieuwe onthullingen. In Speurwerk laten we zien hoe het er achter de schermen aan toe gaat en hoor je de stemmen achter onze verhalen.

Sinds 2014 komen er elk jaar meer dan honderd bedrijfjes bij die zich bezighouden met aanvullend onderwijs: studiebegeleiding, bijles of examentraining. In deze markt domineert een speler: Lyceo. Het bedrijf kocht ongemerkt concurrent na concurrent over en omzeilt met goedkope krachten de onderwijs-cao’s.

In deze aflevering van Speurwerk vertellen Emiel Woutersen, Michelle Salomons en Thomas Muntz dat er miljoenen subsidie naar de huiswerk- en bijlesindustrie gaat, bedoeld om achterstanden veroorzaakt door corona in te halen. In het bijzonder bekeken zij hoe het bedrijf Lyceo de markt domineert en met haar medewerkers omgaat. Door het lerarentekort en gratis subsidies gaan steeds meer scholen met het bedrijf in zee, waardoor een deel van het publieke onderwijs privatiseert.

Dit is niet de eerste keer dat Investico het private onderwijs onder de loep neemt. Eerder deden we al onderzoek naar de private HBO Eurocollege en Het Nederlands Commercieel Opleidingsinstituut (NCOI). 

Het onderzoek verscheen in De Groene Amsterdammer, Dagblad Trouw, bij tv-programma Eenvandaag en Platform Investico. De eindmix en de muziek van deze aflevering van Speurwerk zijn gemaakt door Pepijn Buitenhuis.

Auteurs

180618-5N9A8312Sylvana-klein

Sylvana van den Braak

Sylvana van den Braak (1992) is onderzoeksjournalist bij platform Investico en schreef daar onder meer over sekswerk, arbeidsmigratie, …
Profiel-pagina
180618-5N9A8303Simone-klein

Simone Peek

Simone studeerde Moderne Geschiedenis en Russisch en liep stage bij The Moscow Times. Voor Investico maakt ze de podcast Speurwerk en …
Profiel-pagina