Het Nederlandse bedrijf Inzek dat sinds de uitbraak van Covid-19 ruim anderhalf miljoen sneltests verkocht, is vervolgd voor het uitgeven van vervalste testrapporten. In een schikking betaalt het bedrijf uit Apeldoorn 30 duizend euro, zo heeft het Openbaar Ministeriebekend gemaakt.

Afgelopen mei ontdekte Platform Investico dat de sneltests die als ‘Nederlands product’ werden verkocht, in feite in China werden gemaakt en relatief onbetrouwbaar waren. Volgens het OM heeft importeur Inzek de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd ‘onjuist geïnformeerd’ door het vervalsen van de testrapporten‘Dergelijke informatie is essentieel voor het vormen van een oordeel over de betrouwbaarheid van het onderzoek en/of de uitkomsten van de testresultaten.’

Uit onderzoek van de FIOD is gebleken dat de eigenaar van Inzek het testrapport eigenhandig heeft veranderd en de namen van de onderzoeker en reviewer heeft aangepast. Hij wilde voorkomen dat zijn klanten de tests direct in China zouden bestellen. Bovendien zou er een overeenkomst met de Chinese producent zijn waarin staat dat het Nederlandse bedrijf zich mocht voordoen als de producent. 

Ten tijde van de publicatie van het onderzoek van Investico, in samenwerking met journalistenorganisatie OCCRP, bestonden er nog geen betrouwbare sneltests volgens de Europese Commissie en het Nederlandse Outbreak Management Team. Met het betrouwbare stempel ‘Dutch made’ exporteerde het Apeldoornse bedrijf miljoenen testkits naar verschillende Europese landen.

Lees het hele onderzoek hier.

Auteurs

zwart-loepje

De Redactie

Profiel-pagina