Wat zijn de belangrijkste bevindingen van de Pandora Papers? Namens Investico onderzochten Anouk Kootstra en Karlijn Kuijpers gelekte administratie van belastingparadijzen. Aan dit onderzoek van het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ) werkten meer dan 600 journalisten mee in 117 landen.

Platform Investico onderzocht de Pandora Papers voor Nederland samen met Trouw en Het Financieele Dagblad. In deze aflevering hoor je journalisten Anouk Kootstra en Karlijn Kuijpers over hoe dit onderzoek ging, welke belangrijke Nederlanders er in het lek zijn gevonden en waarom dat een probleem is.

De Pandora Papers zijn een wereldwijd onderzoek van het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ) naar de gelekte administratie van veertien advieskantoren die bedrijven opzetten en beheren in belastingparadijzen. De gegevens, zo’n twaalf miljoen documenten uit onder meer de Britse Maagdeneilanden, Belize, Samoa, Hongkong en Dubai. De Pandora Papers leggen bloot hoe criminelen, politici, popsterren, topsporters en oligarchen hun vermogen verbergen, belasting ontduiken en geld witwassen in belastingparadijzen wereldwijd.

Presentatie: Simone Peek & Sylvana van den Braak
Muziek: Pepijn Buitenhuis

Auteurs

180618-5N9A8303Simone-klein

Simone Peek

Simone studeerde Moderne Geschiedenis en Russisch en liep stage bij The Moscow Times. Voor Investico maakt ze de podcast Speurwerk en …
Profiel-pagina
180618-5N9A8312Sylvana-klein

Sylvana van den Braak

Sylvana van den Braak (1992) is onderzoeksjournalist bij platform Investico en schreef daar onder meer over sekswerk, arbeidsmigratie, …
Profiel-pagina